undefined

Едно от най-универсалните лекарства на нашето семейство това е прополисовия разтвор. Винаги го нося със себе си и при първи симптоми на разболяване ако няма къде да разредя и директно капя в устата по 20-тина капки. Приет на време пресича всякакви настинки и вируси. 

Какво всъщност представлява този така популярен в народната медицина пчелен продукт? Това са растителни смоли, които пчелите превръщат във високо ефективно оръжие срещу патогенни бактерии, вируси и гъбички. Целта им е да защитят кошера от болестотворни микроорганизми.установено е, че без прополис през зимата пчелното семейство загива от различни болести, дори да има изобилие от храна.
Независимо от начина на неговия прием (вътрешно или външно) той унищожава гъбички, бактерии и микроспори и спомага за изграждането на здрава съединителна тъкан.
За лечебни цели се използва спиртен извлек на чудотворния прополис, който е известен като клеева/прополисова тинктура.Искам да подчертая, че е много важно да си намерите качествен прополисов разтвор. Направете си сами или си потърсете от пчелар. Този който ползваме ние е този Био клеева/прополисова тинктура

Ето и за какво може да си използва:

1. Може да го използвате при начални симптоми на всяко заболяване като настинка, грип, втрисане, температура и др.
2. При хрема, ангина и синузит
Заради силно изразените си антибактерицидни качества клеевата тинктура намира приложение при лечение на хрема, синузит и гнойна ангина. Може да се използва за гаргара и като капки за нос .
3. При възпалени венци и пародонтоза
При пародонтоза и протичане на възпалителни процеси в устната кухина добре действат гаргари с него, приготвени по гореописания начин.
4. При язва, колит и гастрит
При яз­ве­на бо­лест на сто­ма­ха про­по­ли­сът не са­мо уби­ва бо­лес­тот­вор­ни­те мик­ро­би, но и до­пъл­ни­тел­но обез­бо­ля­ва, очис­т­ва яз­ва­та, пре­мах­ва въз­па­ле­ни­е­то, по­ма­га за по-бър­зо­то заз­д­ра­вя­ва­не.
5.Прополисът има и силно изразено пречистващо действие. Пречиства кръвта и вдига хемоглобина. Това мощно детоксикиращо средство намалява и нивата на вредния холестерол.
6. При гъбички - Хубаво е да се прилага като вътрешен прием, така и да са мажат засегнатите участъци с прополисов мехлем или директно с прополисова т-ра
7. При афти- жабурене с вода в която има прополисови тинктура.
8. При ешерихия коли,стафилококи и стрептококи
Тези така неприятни бактерии се повлиява успешно от клеева тинктура.
9. Стимулира имунната система . Прополисът съдържа вещества, които регулират имунната система и засилват нейния отговор срещу бактериални и вирусни агенти.

Как да си направите 30% екстракт от прополис (клеева тинктура)
Прополисът се продава в магазините за пчелни продукти под формата на пръчки или питки. Една пръчка (30 гр.) замразете във фризера за едно денонощие. Така иначе лепкавия прополис става трошлив и с чук за месо, можете да го стриете на прах или да го настържете с ренде. След това го смесете със 100 мл. спирт, най-добре е да използвате 95 градусов спирт.Може и с ракия също да направите. Когато прополисът е стрит много фино нейният градус е достатъчен, за да разтвори полезните съставки. В следващите 5 дни само разклащайте сместа, а на 6-я я прецедете. Съхранявайте тинктурата на хладно и в тъмно шише. Приемайте я под формата на капки за засилване на имунитета през зимата, при хронична умора и за пречистване на организма от токсини.

“За възрастни дозата е 30 капки дневно, за деца - толкова капки, на колкото години е детето, разтворени в сок или негорещ чай. ”
Единственото, което трябва да имате предвид е, че е възможно прополисът да предизвика алергична реакция, затова първо тествайте екстракта на малък участък от кожата, най-добре на сгъвката на ръката.

Може да разгледате още прополисови продукти:

Био клеева/прополисова тинктура

Био воден прополисов разтвор /без алкохол/ 30мл.

Био прополисови капки за нос

Био прополисови капки за нос с ет.масла

Био прополисови капки за нос /без алкохол/

Био прополисов спрей за гърло

Прополисов мехлем