Имам три деца и температура не свалям. Температурата не е наш враг, напротив. Тя е приятел, който помага на организма за се справи много бързо с болестта. Забелязала съм че когато имат по-висока температура, рядко нещата се усложняват или се проточват.  Една от най-полезните книжки които имам и ми стои на нощното шкафче е Как да отгледаме здраво дете... въпреки лекарите на д-р Менделсон. Ето част от главата за Температурата.  

"Тревожите ли се, когато детето ви е с висока температура?
Протяга ли се ръката ви към телефона, за да се обадите на лекаря?
Сигурен съм, че ще отговорите утвърдително. Повечето родители постъпват точно по този начин.

МЕДИЦИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ -ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ - СА ГИ ЗАСТАВИЛИ ДА ВЯРВАТ, ЧЕ ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА Е ВИНАГИ ОПАСНА.
Не стига това, ами допълнително увеличават страха им, разпространявайки заблудата, че тежестта на състоянието на детето се определя от телесната температура - колкото е по-зле детето, толкова по-висока е температурата и обратно.
Именно поради тази причина за 30% от пациентите поводът за посещение при лекаря е повишената температура.

Когато се обадите на лекаря по телефона и му кажете, че детето ви е болно, първият въпрос, който ще ви зададе той е: „Измерихте ли температурата?". Независимо какво ще му отговорите - дали 38 или 40 градуса - той ще ви посъветва да дадете на детето температуропонижаващо лекарство и на сутринта да го заведете при него за преглед.
Това е ритуал, присъщ практически на всички педиатри. Подозирам, че много от тях казват заучени фрази, дори и да чуят за температура от 43 градуса.

НЕГОВАТА ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА Е ГЛУПОСТ, И ТО ГЛУПОСТ, КОЯТО ВКАРВА ХОРАТА В ЗАБЛУДА.
С повишената температура не се налага да се прави нищо. Ако няма съпътстващи допълнителни симптоми като необичайно поведение, особена слабост, затруднения при дишането и други предполагаемо сериозни заболявания като дифтерия или менингит, лекарят трябва да каже на родителите, че няма за какво да се тревожат и да ги върне в къщи заедно с детето.
ИМАЙКИ ПРЕДВИД ПРЕУВЕЛИЧЕНОТО ВНИМАНИЕ КЪМ ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА, НЕ Е ЧУДНО, ЧЕ ПОВЕЧЕТО РОДИТЕЛИ (СПОРЕД ПРОВЕДЕНИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АНКЕТИ) ИЗПИТВАТ УЖАСЕН СТРАХ ОТ НЕЯ. ТОЗИ СТРАХ РАСТЕ ПРАВОПРОПОРЦИОНАЛНО НА ПОКАЗАНИЯТА НА ТЕРМОМЕТЪРА И НАЙ-ЧЕСТО Е БЕЗПОЧВЕН.

 

Ето дванадесет факта относно телесната температура. Познаването им може би ще ви помогне да избегнете много излишни тревоги, а вашите деца - ненужни и опасни анализи, рентгенови изследвания и медикаменти. Тези факти трябва да се отчитат от всеки един лекар, но повечето педиатри предпочитат да ги пренебрегнат и не смятат за нужно да запознават родителите с тях

 

Факт. 1. Не е задължително за нормална да се приема температура на тялото 37 градуса. При повечето здрави хора тя варира от 35,9 до 37,5 градуса.

Факт 2. Температурата може да се повиши и без да има някакво заболяване. Понякога е страничен ефект от предписани лекарства или прием на тежка храна.

Факт 3. Температура, от която трябва да се опасявате, обикновено има очевидна причина за нея. В повечето случаи тя възниква в резултат на отравяне с токсични вещества или на топлинен удар. Ако заподозрете, че детето е погълнало отровно вещество, незабавно викайте “Бърза помощ” или го водете в болница по спешност, като носите опаковката от погълнатото средство. По същия начин постъпете, ако детето изгуби съзнание, макар и за малко, след продължителна игра вън на жегата или след баня или джакузи. Повтарям: загубата на съзнание означава, че детето е в опасност.

Факт 4. Най-добре е да измервате температурата на детето под мишницата, ректално не препоръчвам, защото съществува опасност от перфорация на правото черво, което е много опасно и дори смъртоносно състояние. Не се надявайте да определите температурата на детето при опипване на телцето.

Факт 5. Не се налага да сваляте температурата на тялото. Изключение се прави за новородените, страдащи от инфекции, причина за които често са акушерските намеси в родилния дом, вътреутробни и наследствени болести. Затова ако през първите шест месеца бебето има повишена температура, непременно се консултирайте със специалист.

Факт 6. Температурата може да се повиши от прекалено и излишно увиване на детето. Ако дете с температура, особено съпроводена с треска, е плътно увито в одеяла, това провокира още по-висока температура.

 

Факт 7. Повечето случаи на повишена температура са свързани с вирусни и бактериални инфекции, с които защитните сили на организма се справят без всякаква помощ. Температурата при грип може да стигне до 40,5 градуса, но дори и в този случай няма причина за безпокойство. Единствената опасност е рискът от обезводняване, учестен пулс и дишане, кашлица, повръщане и диария. Това може да се избегне, ако давате на детето обилно течности - на всеки час по чаша питателна течност. При тези заболявания не са нужни нито помощ от лекаря, нито някакви лекарства. Докторът не може да “предпише” нищо по-ефективно от защитните сили на организма. Лекарствата облекчават общото състояние, но пречат на действието на жизнените сили. Не са нужни и антибиотици - да, те могат да съкратят продължителността на бактериалната инфекция, но свързаният с тях риск е висок.

Факт 8. Не съществува еднозначна връзка между температурата на тялото на детето и тежестта на заболяването. Това е разпространена заблуда, която с нищо не е обоснована. Щом разберете, че причина за температурата е инфекция, спрете да я измервате на всеки час. Това няма да помогне, а само ще засили страховете ви и ще умори детето. Някои обичайни и не опасни заболявания понякога предизвикват много висока температура, докато други, по-сериозни могат да протичат, без тя да се повиши. Ако не се появят допълнителни симптоми като повръщане или затруднено дишане, запазете спокойствие. Та дори температурата да се повиши до 40,5 градуса. За да се определи дали от леко заболяване като простуда например е повишена температурата на детето, или от тежко заболяване като менингит, е важно да следите общото състояние на детето, неговото поведение и външен вид. Вие самите много по-добре ще оцените тези моменти от лекуващия лекар. Ако детето е активно и няма промяна в поведението, няма причина да се притеснявате.

Факт 9. Ако температурата е предизвикана от вирусна или бактериална инфекция и не се правят опити да бъде свалена, тя няма да се покачи повече от 41 градуса. Педиатрите правят лоша услуга, предписвайки препарати за понижаването й. Лекарите не обясняват, че свалянето на температурата не влияе на процеса на оздравяване, защото човешкият организъм притежава механизъм (не докрай обяснен), който не позволява температурата да премине бариерата от 41 градуса. Само при топлинен удар, отравяния и други външни въздействия този естествен механизъм може да не сработи. Именно в такива случаи температурата надвишава 41 градуса.

Факт 10. Понижаването на температурата било то с лекарства или обтриване с вода, са не само ненужни, но и вредни. Ако детето е инфектирано, то повишената температура трябва да се възприема не като проклятие, а като благословия. Температурата се повишава в резултат на спонтанна изработка на пирогени - вещества, предизвикващи треска. Това е естествена защита на организма от болестта. Повишената температура показва, че се е включила системата за изцеление на организма и тя работи. Повишеното ниво левкоцити убиват бактериите и вирусите и прочистват организма от увредените тъкани и продукти на разпада. Повишената температура показва, че процесът на излекуване се ускорява. Затова не бива да се страхувате, а да се радвате. Ако температурата на детето се е покачила заради инфекция, не се поддавайте на желанието си да я сваляте с лекарства или обтриване. Позволете й да си свърши работата. Ако все пак не можете да преодолеете това желание, дайте на детето парацетамол съответно възрастта му или обтрийте с топла вода. Това е напълно достатъчно.
Подчертавам: понижавайки температурата, за да облекчите състоянието на детето, вие се намесвате в естествения процес на изцеление. Единствената причина, поради която посочвам методите за свалянето й, е тази, че родителите не се въздържат. Все пак обтриването с вода е за предпочитане пред аспирина и парацетамола. Тези средства далеч не са безобидни. Аспиринът отравя повече деца ежегодно, отколкото всяка друга отрова. Той може да предизвика странични ефекти, дори и да се развие т.нар. синдром на Рей. Затова лекарите по-често предписват парацетамол. Но има сведения, че това средство в по-големи дози е токсично за черния дроб и бъбреците. Пак ще повторя: обтривайте детето с топла вода. Студената вода не е по-подходяща, още по-вреден е спиртът за тази цел.

Факт 11. Високата температура, предизвикана от вирусна или бактериална инфекция, не уврежда мозъка и няма отрицателни последствия. Точно това плаши майките - че високата температура може да увреди мозъка или други органи. Това е заблуда. Не се подвеждайте по акъла на баби, приятелки, интернет и прочее. За пореден път ще кажа: простуда, грип и всяка друга инфекция няма да покачи температурата на детето над 41 градуса, а температура под това ниво няма да причини дългосрочна вреда. Температурата може да премине тази граница, ако е предизвикана от отравяне или прегряване.

Факт 12. Високата температура не предизвиква гърчове. Те са резултат от рязкото покачване на температурата. Много родители се страхуват именно от това и аз ги разбирам. Но това се случва много рядко - само при 4 на сто от децата с висока температура, освен това няма доказателства, че те оставят сериозни последствия. Към фебрилни гърчове обикновено са склонни деца до 5 годинки. Освен това лекарите не са на едно мнение относно лекарствата, предписвани против гърчове. Става дума за лекарството фенобарбитал. Аз имам съмнения относно действието на този препарат и те са основани на наблюдения. Аз не предписвам на моите малки пациенти това лекарство. Замислете се и вие, ако вашият лекар настоява, вземете и друго мнение. Ако все пак детето прави гърчове, не се паникьосвайте и не забравяйте, че те не застрашават живота му и няма да нанесат непоправима вреда. Просто вземете мерки то да не пострада по време на пристъпа. Обърнете го настрани, за да не се задави със слюнка, погрижете се да няма твърди и остри предмети около главата му. Убедете се, че нищо не пречи на дишането му и сложете между зъбките твърд, но не остър предмет, например чиста кожена ръкавица. След това вече може за собствено успокоение да позвъните на лекаря.

 

Откъс от книгата на д-р Менделсон може да разгледате ТУК: Как да отгледаме здраво дете... въпреки лекарите

                                            undefined